“Nee, ik kan de schade niet claimen bij mijn verzekeraar want dan gaat mijn no-claim eraan! Je zult er vast en zeker wel eens van hebben gehoord, no-claim korting. Maar wat is no-claim nu precies en wat heb je er als verzekerde aan?
Bonus-malus systeem
Laten we beginnen te zeggen dat de term no-claim eigenlijk achterhaald is, sinds 1982 is het no-claim systeem namelijk vervangen door het zogenaamde bonus-malus systeem. Vaak wordt er nog steeds onterecht gesproken over no-claimkorting terwijl er eigenlijk bonus-maluskorting wordt bedoeld . Bonus-malus is een Latijnse term, bonus betekent goed en malus is Latijn voor slecht. Door middel van dit systeem hopen verzekeraars goede bestuurders te belonen , terwijl slechte bestuurders worden gestraft. Hoewel het systeem in de meeste Europese landen voorkomt, bestaan er vaak grote verschillen.
Geen schade claimen = korting
Door middel van het bonus-malus systeem krijgen schadevrije autobestuurders te maken met een lagere premie dan schaderijdende bestuurders. Het systeem is gebaseerd op de zogenaamde bonus-malusladder, een ladder die is opgebouwd uit 15 a 20 treden. Aan iedere trede is een bepaalde korting gekoppeld en de verzekerde stijgt een trede voor ieder jaar waarin hij of zij geen schade claimt. Wanneer de verzekerde een keer wél schade claimt, dan zakt hij of zij enkele treden (ongeveer 5 treden voor iedere geclaimde schade). Over het algemeen begint de ladder bij 25 procent korting en eindigt hij bij 80% korting.
Soorten schade
Het is overigens niet zo dat alle geclaimde schades je bonus-maluskorting in gevaar brengen. Interieurschade door kosteloos vervoer van gewonde personen, diefstal, joyriding, ruitschade en stormschade hebben bijvoorbeeld geen invloed op je positie op de bonus-malusladder. Wanneer een weggebruiker door jouw toedoen schade aan lijf of bezittingen heeft opgelopen, dan heeft dit vaak wel invloed.
No-claim beschermer
Door middel van een no-claimbeschermer kun je voorkomen dat de premie omhoog gaat in geval van schade. Toch zit er bij een no-claim beschermer wel een klein addertje onder het gras, bij een no-claim beschermer wordt namelijk alleen de premie bij de huidige verzekeraar beschermd, het aantal opgebouwde schadevrije jaren niet! Dit houdt dus in dat je premie zal stijgen wanneer je naar een andere verzekeraar overstapt! Op deze manier kunnen verzekeraars hun klanten aan zich binden.