Een tweede huis in Spanje, wanneer je een huis aangeschaft hebt als tweede huis is het prima om een tweede huis te hebben daar. Maar wanneer je het huis aangeschaft hebt met het idee om er te gaan wonen, maar toch teruggekeerd bent naar Nederland of België? Dan kan het een blok aan je been zijn zeker met de huidige kopersmarkt. Hoewel de markt zich in lichte mate aan het herstellen is en de kans op een betere prijs weer licht toeneemt, kan je in veel gevallen beter je huis of appartement verhuren. Je houdt hier een stabieler inkomen aan over en daarnaast zal het ook de kosten van de hypotheek voor het grootste deel dekken. Toch zijn er een aantal dingen waar je wel rekening mee zult moeten houden.
- De verzekeringen
- Huurcontracten
- (Dubbele) belastingen
In Spanje is het belangrijk om een Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering te hebben, je kunt als huiseigenaar aansprakelijk gesteld worden voor allerhande zaken, dus vergeet niet het verhuurde huis in je aansprakelijkheidsverzekering op te laten nemen dat kan je een heleboel ellende schelen. Wanneer je toch in de problemen raakt kan het ook enorm handig zijn om een rechtsbijstandverzekering afgesloten te hebben, op die manier weet je zeker dat wanneer er problemen ontstaan je er zo min mogelijk kosten aan over zult gaan houden. Je kunt eenvoudig een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, en wanneer je er al eentje afgesloten hebt kan je over de mogelijkheden navraag doen bij je verzekeraar.
Belasting betalen is in Spanje verplicht ook wanneer je niet woont in Spanje, je hebt een huis daar en ook als dit huis verhuurd wordt moet er belasting betaald worden. Je bent verplicht om het 210 formulier in te dienen bij de Spaanse belastingdienst, wanneer er meerdere eigenaren van een pand zijn dienen zij dit allemaal te doen. Wanneer je in Nederland of België ook belasting betaalt, dan is het aan te raden om de huurinkomsten aangeven, je kunt dan via de vrijstellingsmethode voorkomen dat je dubbele belasting moet betalen.