Eigen risico bij autoverzekeringen

Voor het indekken van de risico’s van het rijden in een auto zijn er twee soorten verzekeringen die je naast je autoverzekering kunt afsluiten. Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, meestal kortweg WA-verzekering genoemd, en de casco-verzekering.

Samen met een WA-verzekering heet dit een all-risk verzekering. Met de casco-verzekering wordt de schade die je veroorzaakt aan je eigen auto gedekt en met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering wordt de schade die je toebrengt aan anderen vergoed.

Eigen risico bij WA-verzekering

In principe kent de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering geen eigen risico. Het is wettelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten. Die wettelijke verplichting zorgt ervoor  dat in geval van schade de benadeelde partij er op kan vertrouwen dat voorzien is in een goede financiële afwikkeling.

Een gangbaar verzekeringsproduct is de WA verzekering met dekking van glasschade aan de eigen auto. Met deze verzekering is de schade die aan anderen toegebracht wordt financieel gedekt en wordt een kapotte ruit, voor zover de schade boven het eigen risico uitkomt, ook vergoed.

Eigen risico bij Casco-verzekering

Bij een casco-verzekering zijn er verschillende verzekeringsvormen en verschillende hoogtes van eigen risico tot wel € 500,-  per gebeurtenis. Je kunt kiezen voor een eigen risico per gebeurtenis, waarbij je tot het eigen risico bedrag de kosten van de schade zelf draagt, een totaal eigen risico, waarbij de verzekering de kosten dekt nadat het eigen risico is “opgebruikt” of een combinatie van deze twee vormen.

Invloed eigen risico op premie

Het gekozen eigen risico heeft invloed op de te betalen premie. Maar het is niet alleen de hoogte van het eigen risico dat de hoogte van de premie bepaalt.  Jongeren tussen de 18 en 25 hebben een ongeveer zes keer hoger kans om schade te veroorzaken.

Dit zijn de statistieken en die statistieken leveren voor deze groep een aanzienlijk hogere verzekeringspremie en eigen risico op. Bij het accepteren van een hoger eigen risico zal de verzekeringsmaatschappij je schadehistorie laten bepalen met welk bedrag je premie omlaag kan.

Bron: Verzekeringvergelijken.nu

About Verzeker

Check Also

autoverzekeringen

Soorten autoverzekeringen

Helaas zit een ongelukje vaak in een klein hoekje, en zo is het ook bij …

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.