Autoverzekering – informatie

Wat bepaalt de hoogte van de premie?

Er bestaan grote verschillen tussen de premies die verzekeraars hanteren voor een autoverzekering. De hoogte van de premie is afhankelijk van:

 • Het gewicht van de auto
 • De oorspronkelijke cataloguswaarde of daagwaarde
 • Het aantal kilometers dat u per kaar rijdt
 • Het aantal aantoonbare schadevrije jaren
 • De leeftijd en de woonplaats van de regelmatige bestuurder
 • De aanwezigheid van accessoires in de auto
 • Soort beveiliging op de auto

Opzeggen van een autoverzekering

Er zin drie momenten waarop u uw huidige autoverzekering kunt opzeggen.

 1. Wanneer de auto, door bijvoorbeeld verkoop, niet meer op uw naam staat. Bij het postkantoor ontvangt u dan een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Met een kopie van dit vrijwaringsbewijs kunt u de autoverzekering vervolgens beëindigen.
 2. Op het moment dat de autoverzekering weer wordt verlengd.  Bij autoverzekeringen worden termijnen gehanteerd van 1 jaar. Vanaf 1 maart 2010 is het mogelijk om uw autoverzekering na de looptijd dagelijks schriftelijk op te zeggen. Er wordt dan wel een opzegtermijn van een maand gehanteerd
 3. Wanneer de verzekeraar wijzigingen doorvoert die in uw nadeel zijn. U heeft in dat geval 1 maand de tijd om uw autoverzekering schriftelijk op te zeggen. Het moet dan wel gaan om een wijziging gaan  die op alle polissen wordt doorgevoerd.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn, zoals de naam al aangeeft, jaren waarin u geen schade claimt. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting op de premie u kunt ontvangen. De hoogte van de korting verschilt per verzekeraar.

Zodra u uw autoverzekering beëindigt, stuurt uw verzekeraar u een schriftelijk bewijs van het aantal schadevrije jaren op. Daarnaast wordt het aantal schadevrije jaren bijgehouden in een centrale database. Deze schadevrije jaren blijven 1 jaar geldig.

Wat is no-claim korting?

De no-claim korting is de korting die u ontvangt op de jaarpremie van uw autoverzekering als gevolg van de door u opgebouwde schadevrije jaren. Door het afsluiten van een no-claimbeschermer voorkomt u dat de premie weer omhoog gaat in geval van schade. De no-claim beschermer is een aanvullende verzekering en dus niet noodzakelijk. De gemiddelde kosten voor een no-claim beschermer bedraagt 5 á 8 Euro.

Schade inzittenden verzekering

Een schade inzittenden verzekering is een aanvullende verzekering die de materiële en de letselschade van de zowel bestuurder als de passagiers vergoedt in geval van een auto-ongeluk. Het is hierbij niet belangrijk wie er schuldig is aan het ongeval.  De schade aan het voertuig zelf is niet verzekerd.

Ongevallen inzittenden verzekering

Een ongevallen inzittenden verzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of bij blijvende invaliditeit van de bestuurder en/of passagiers van een motorrijtuig dat is betrokken bij een ongeluk. Het grote verschil met een schade inzittende verzekering is dat het uit te keren bedrag vooraf is vastgesteld, en dus niet afhankelijk is van de werkelijk geleden schade.

Nieuwe auto

Wanneer u een nieuwe auto heeft aangeschaft heeft u twee keuzes:

 1. Een nieuwe autoverzekering afsluiten;
 1. De oude autoverzekering behouden en de wijziging doorgeven

Wanneer u besluit een nieuwe autoverzekering af te sluiten, dan dient u uw huidige verzekering zelf op te zeggen. Wanneer u de huidige verzekering wilt behouden, dan dient u de wijziging door te geven aan uw verzekeraar.

Dekking van een auto verzekering

De autoverzekering geldt voor u als eigenaar van de auto, bestuurders die toestemming van u hebben gekregen in de auto te rijden en alle inzittende passagiers. De bestuurder moet uiteraard in bezit zijn van een rijbewijs.

Dekking in het buitenland

Uw autoverzekering is in veel landen binnen de Europese Unie geldig, dit kunt u controleren op uw groene kaart. Neem de groene kaart ook altijd mee wanneer u naar het buitenland gaat, u kunt hiermee aantonen dat de auto verzekerd is!

Voorlopige dekking

Een voorlopige dekking is een tijdelijk dekking waarmee u alvast verzekerd bent terwijl de polis in aanvraag is. Zodra u de polis heeft ontvangen bent u definitief geaccepteerd met uw autoverzekering.

Dekking aanhangwagen en caravan

De schade die veroorzaakt wordt door uw aanhangwagen of caravan valt onder de dekking van uw autoverzekering. Voorwaarde is wel dat de aanhangwagen of caravan aan de auto gekoppeld moet zijn op het moment waarop de schade wordt veroorzaakt.

Dekking accessoires

Bij het vaststellen van de premie wordt er rekening gehouden met de oorspronkelijke cataloguswaarde. Alle accessoires zoals radio en schuifdak zijn inbegrepen in de oorspronkelijke cataloguswaarde.

Accessoires die later zijn toegevoegd, zoals een trekhaak, behoren niet tot de standaarduitrusting en de waarde dient daarom opgeteld te worden bij de oorspronkelijke cataloguswaarde. Standaard vallen mobiele navigatiesystemen en mobiele telefoon niet onder de dekking van de accessoires. 

TVM verzekeringen

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.